Уж медицината напреднала, а продължаваме да умираме рано! Причината?

09 март 2019 10:24   1 коментар   2237 прочита


Хроничните болести ни повалят като пилци, но липсва превенцията, а тя е ключова

През 1950 година средната продължителност на живота е едва 46 години. До 2015 се вдига до 71 години. Успяваме да се справим с някои от най-жестоките болести в човешката история. Намираме лечения за тежки заболявания. Напът сме да открием лек за рака. Само преди дни втори човек беше излекуван от ХИВ, а двигателят на съвременния човек е стремежът към вечен живот.

И все пак смъртността в световен мащаб остава висока. Някои от все още бедните страни така и не успяват да се преборят с някои епидемии, а непредвидимите събития, които обгръщат света с черно було, само ни напомнят, че нищо на този свят не е вечно и ние все пак сме преходни създания.

Смъртта, предизвикана от терористични актове, война или природни явления формират едва 0.5% от смъртните случаи в световен мащаб. В същото време голям брой хора умират на твърде ранна възраст или пък от причини, които могат да бъдат предотвратени.

През 2017 г. броят на починалите хора е 56 милиона. Това е с 10 милиона повече от смъртността, отчетена през 1990 г. Статистика, изведена от BBC, показва, че над 70% от хората умират от хронични болести, които не се предават от човек на човек.

Един от най-големите убийци на нашето съвремие се оказват сърдечно-съдовите заболявания, които убиват всеки трети човек. Това е двойно повече от хората, които умират заради ракови заболявания - втората най-голяма причина за смъртните случаи на Земята, която е отговорна за ⅙ от починалите. Останалите са диабет, някои респираторни заболявания, деменция…

През 2017 е отчетен и ръст в убийствата и самоубийствата. Във Великобритания, например, броят на самоубийствата е скочил 16 пъти и е една от водещите причини за смъртността при мъжете на възраст между 20 и 40 години.

Въпреки мрачните цифри, цялостната картина изглежда значително по-добра от преди години. Важно е да се отбележи, че детската смъртност е спаднала драстично - през 19 век всяко трето дете е умирало преди да навърши 5-годишна възраст. Благодарение на подобряването на хигиенната култура, напредъкът на бедните държави, ваксините и здравната грижа, днес това се случва все по-рядко. Броят на починалите деца е намалял почти двойно през последните десетилетия, а това се счита за едно от най-големите постижения на модерното здравеопазване.

Експертите съветват да бъдем внимателни и да подхождаме отговорно към здравето си. Здравни организации продължават да акцентират върху превенцията като едно от основните неща, гарантиращи ни по-дълъг живот, а за да се намали значително и броят на хората, страдащи от психични заболявания и депресии, обществото трябва да обърне особено внимание върху менталното здраве.

Превод и редакция: TrafficNews

1 коментар
09 Март 2019 15:05 | Потребител
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мръсният въздух, вода, фалшивите храни, лекарства, прахове, бои, лакове, пломби, импланти, съдове, прекаляването тях, с стреса, шума, несправедливостта са основните причини за болестите и липсата на превенция увеличават смъртността.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката