Домашни хинкали

03 юни 2024 07:35   1364 прочита


 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО

 • брашно - 500 г

 • вода - 250 г студена

ЗА ПЛЪНКАТА

 • телешко месо - 300 г мляно

 • свинско месо - 200 г мляно

 • вода - 500 мл преварена и изстудена

 • лук - 2 бр.

 • червен пипер - на вкус

 • черен пипер - на вкус

 • сол - на вкус

 • кориандър - 1/2 връзка (или на вкус)

 • магданоз - 1/2 връзка (или на вкус)

 • брашно - 100 г за поръсване

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Днес ще ви разкажа за кулинарната визитна картичка на Грузия - Хинкали . Те са се появили за първи път в планинските райони Пасанаури, Хевсурети, Тушети, Мриулети.

В оригинал плънката е от ситно нарязано агнешко месо, но в съвременния живот хинкалите се правят по по-различен начин. Те приличат много на руските пелмени.

В градовете в хинкалите добавят и свежи подправки (кориандър, магданоз ) и те се наричат калакури, което означава градски.

Калакури се приготвят с мляно месо, което обикновено е смес от свинско и телешко, или само телешко. Съществуват и хинкали с плънка от гъби, картофи или кашкавал, но най - вкусни си остават тези с месо.

Майсторите, които лепят хинкали, се наричат - мехинкле. Най-добър мехинкле в Грузия се смята този, който може да направи най-много гънки при оформянето на тестото.

Легендата гласи, че опашката (върха) на хинкалите символизира слънцето, а гънките - неговите лъчи. Точно поради тази причина хората в планините в миналото приготвяли хинкалите в неделя (Денят на слънцето) и те трябвало да имат точно 28 гънки.

В миналото, през първата брачна нощ булката трябвало да приготви хинкали за приятелите на своя мъж и ако те са се харесали на гостите, то всички вярвали, че младоженците ги очаква дълъг и щастлив семеен живот.

Интересен е и начина на ядене на хинкалите. Те се консумират с ръце. Първоначално се отхапва малка хапчица, а след това внимателно се изсмуква бульона. Върхът не се яде.

 

Задължително хинкалите се хапват горещи, а когато изстинат, се запържват в мазнина. Във всеки ресторант в Грузия може да дадете хинкалите на сервитьора, за да ви ги запържат.

Запържени са не по-малко вкусни от варените, така че ви препоръчвам да ги пробвате и в двата варианта.

Прието е да се поръчват поне по 10 бр. на човек. Възможно е да си поръчате и 1 бр., но това определено ще предизвика смях у сервитьорите и гостите в ресторанта.

Тъй като моят разказ продължи почти толкова дълго, колкото са дълги и грузинските тостове, вече е време да обясня и начина, по който се приготвя това бижу в Кавказката кухня.

 

Начин на приготвяне на тестото:

В подходящ съд се изсипва предварително пресятото брашно. Към него се добавя лека-полека предварително преварена и изстудена вода. Първоначално, с помощта на вилица, а след това с ръце, се замесва твърдо тесто.

 

Начин на приготвяне на плънката:

В купа се поставят мляното месо, сухите и свежи подправки и ситно нарязаният (смлян) лук. След като всичко се обърка добре, към тази смес постепенно се добавя водата.

След като тестото е замесено, то трябва да се покрие със стреч фолио и да се остави да отпочине поне за час. Тестото трябва да е като пластелин - еластично и нелепнещо.

С помощта на чаша се изрязват кръгове от тестото. Всеки кръг се разточва с точилка. В средата на всеки кръг се слагат по 1-2 лъжици от каймата, след което се лепят самите хинкали.

С лявата ръка се придържа единият край на тестото, а с дясната се прилепят плисенца към лявата. Колкото повече е нагънато тестото, толкова по-красиви стават хинкалите.

Горната част на готовия хинкал се подрязва леко, като трябва да се стараете предварително да сте притиснали добре краищата, за да не се отворят при варенето.

В дълбока тенджера се сипва достатъчно количество подсолена вода. Когато водата закипи, хинкалите се пускат внимателно в нея. Когато те са почти готови, ще изплуват на върха. След като изплуват, трябва да изчакате 1-2 минутки и внимателно да ги извадите.

Лепенето на хинкали отнема доста време, но вкусът определено си заслужава.

Когато налепите домашните хинкали, може да замразите част от тях, за да имате под ръка готови за варене винаги, когато ви се хапва нещо вкусно.

Gotvach.bg


Още за: Още от: Кухня

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката