Китайски учени отгледаха бъбреци с човешки клетки в ембриони на прасета

12 септември 2023 06:10   1022 прочита


 

Китайски учени успяха да отгледат бъбречна тъкан с предимно човешки клетки в свински ембриони, с надеждата в бъдеще така да се създават органи за трансплантиране, съобщи БТА.

Екипът, ръководен от Лянсюе Лай от Института по биомедицина и здравеопазване в гр. Гуанчжоу, публикува резултатите си в списание Cell Stem Cell.

Методът се основава на изключването на гените SIX1 и SALL1 в ембрионите с помощта на инструмента Криспр/Кас, наричан често генетична ножица.

Така ембрионите не развиват свински бъбреци и се създава празнина или ниша.

След това се инжектират плурипотентни човешки стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв. Те успяват да се развият в нишата.

Специалистите признаван, че процедурата трябва да бъде усъвършенствана, като посочват високия процент на влошаване на състоянието на ембрионите. Необходимо е да се прецени дали това е свързано с химеризма или с други аспекти на процедурата по инжектиране, пишат авторите.

Освен това бъбреците, които са се развили добре, продължават да съдържат повече от една трета свински клетки, а това може да доведе до отхвърляне при трансплантация, казват те.

Lupa.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката